Anemija (malokrvnost) je stanje gde je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) odnosno gde je smanjen nivo hemoglobina u krvi.

Eritrociti su crvena krvna zrnca koja se stvaraju u koštanoj srži, a nakon sazrevanja cirkulišu u krvi. Glavna uloga eritrocita u organizmu je prenos kiseonika do svih organa.

Hemoglobin je protein potreban za prenošenje kiseonika u organizmu i ako imate premalo crvenih krvnih zrnaca odnosno imate crvena krvna zrnca koja su abnormalna, ili imate nedovoljno hemoglobina, doći će do smanjenog kapaciteta krvi da prenese kiseonik do svih tkiva tela. To rezultira simptomima kao što su umor, slabost, vrtoglavica i nedostatak vazduha, lupanje ili ubrzani rad srca kao i drugi simtpomi. Ukoliko primetite ove simptome, javite se lekaru. Optimalna koncentracija hemoglobina potrebna za zadovoljenje fizioloških potreba varira u zavisnosti od uzrasta, pola, visine prebivališta, od toga da li ste pušač, od toga da ako ste trudnica -u kom trimestru trudnoće se nalazite. Najčešći uzroci anemije su nedostatak gvožđa (sideropenijska anemija), folata, vitamina B12 (perniciozna anemija), zatim hemoglobinopatije; kao i zarazne bolesti, kao što su malarija, tuberkuloza, HIV i parazitske infekcije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) anemija predstavlja ozbiljan globani problem u javnom zdravlju koji posebno pogađa malu decu i trudnice. SZO procenjuje da je 42% dece mlađe od 5 godina i 40% trudnica širom sveta anemično. Trudnice, deca tokom faze ubrzanog rasta i razvoja, prevremeno rođene bebe i vegetarijanci su u većem riziku od pojave malokrvnosti.